Ova priča počinje sada već davne 2012 godine, u selu Vinča kod Topole, u srcu Šumadije!
Kako smo se odlučili za fabriku pod vedrim nebom?
Još od malih nogu su nam usadili ljubav prema biljkama u bašti pored kuće. A mi smo tu ljubav nastavili da razvijamo kroz poljoprivredni fakultet i na kraju je pretočili na nekoliko hektara zemlje.
Kada nas pitaju kako bi opisali našu malu proizvodnju u 3 reči?
Mi kažemo domaća, porodična i SEZONSKA! To znači, da neke proizvode imamo sad, a neke malo kasnije. Ili ti sve u svoje vreme! 😀
Na našoj njivi gajimo voće, povrće, žitarice, ljute paprike i autohtonu vrstu svinje Moravke.
Nastanku „Ljute priče“ 2018 godine, prethodilo je putovanje u Španiju. Tada smo prvi put doneli semenke najljućih paprika na svetu, trinidad škorpiona, crvenog habanera i žute jolakije. Rešili smo da se oprobamo u njihovom gajenju, jer pored ljubavi prema prirodi, gajimo ljubav prema gurmanluku, gulašu iz kotlića, kupusu i mućkalici, a po mogućstvu da bude dooobro začinjeno. Ubrzo se iz par malih semenki razvila ideja da i drugi zakuvaju svoju ljutu pricu, pa smo rešili da je podelimo.
A onda smo poželeli da probate i ostale stvari iz naše bašte koje odgajamo godinama unazad. U junu nam stiži marele, višnje i trešnje.
Jul nas obraduje sočnim pljosnatim breskvama i nektarinam. Avgust šljivama, a u septembru nas dočekaju dve vrste jabuka, kisela Green smit i slatkasta Jonaprinc! Od kojih pravimo sokove bez aditiva, a neke bogami i zaljutimo!
Već smo pomenuli Moravku, ovo je tradicionalna vrsta svinje koja se na ovim prostorima nalazi od 19og veka i ima je sve manje.
Odgajamo ih za priplodni materijal i nadamo se da će se još ljudi boriti za njen opstanak. Izmedju ostalog one nam na prirodan način obradjuju zemljište u voćnjacima, pa u te svrhe ne koristimo mehanizaciju
Pošto smo se sa Moravkom vratili u 19 vek, red bi bio da pomenemo i speltu – hranljivu žitaricu staru par milenijuma, koju takodje imamo na našoj njivi i meljemo je u najfinije brašno. I što je najvažnije ne tretiramo nikakvim pesticidima.
A sad da se vratimo u današnjicu!
Kod nas se ništa se ne zamrzava, sve je sveže i ono što ide na našu trpezu, delimo sa vama.
Često nas pitaju zašto smo se odlučili za poljoprivredu?
Zato što je u našoj kući nekoliko generacija i više volimo da pojedemo ono što znamo kako je obradjeno i odakle je došlo. Zato što volimo da radimo i provodimo vreme zajedno. Zato što volimo prirodu. Zato što je sladje, pa čak i ono ljuto! 😀
Ako želite da se upoznate sa nama, našom farmom, baštom i proizvodnjom javite nam se i dodjite! Rado ćemo vas ugostiti uz domaći sok, rakiju i meze i ispričati razne priče o ovim krajevima, našem domaćinstvu i „Ljutoj priči“. A možemo otići i na vožnju biciklom pod obronke Rudnika.
Šumadijski krov kako ga drugačije zovu je dom raznim životinjskim vrstama: zečevima, fazanima, jarebicama, a u višim predelima divljim svinjama, srnama i lisicama. Prošaran je bistrim potocima i rekama punim ribe. Ovo je Šumadijski dragulj sa mnogo skrivene, neistražene lepote.
Dobre cipele i lepo vreme koje će vas na Rudniku najverovatnije sačekati su sve što vam treba da se zaputite u osvajanje najvišeg vrha ove planine – Crnog vrha. Ili ako ste za malo manji izazov, tu je uzvišenje Ostrvica, sa ostacima starog srednjovekovnog grada. Pored brojnih pešačkih staza postoji i nekoliko biciklističkih koje će vas kroz drvorede bukvi, hrasta provesti kroz sve lepote ove planine!
Voleli bi da i drugi ljudi dožive Rudnik kao i mi, da istraže skrivene vidikovce, posete farme sa autohtonim vrstama životinja i obiđu zaboravljene vodenice.